O ranču

Western ranč Tobiano se nalazi u Zagorju, u Krušljevom selu.

Daleko od gradske buke, a opet u blizini Zagreba (30tak minuta vožnje od Zagreba).

Smješten je u šumi, na osami, a na njegova tri i pol hektara zemljišta smješteni su drvena koliba, dvije ”polu lauf” staje u kojima svaki konj ima svoj prostor, ali i mogućnost da izađe i prošeće kad hoće, veliki ispust i nastambe za domaće životinje.

Na prostoru ranča žive dva zeca i domaće kokoši od kojih smo ponosni na Jureke i Katice – autohtone pasmine.

Za sunčanih dana, nema većeg zadovoljstva od jahanja zagorskim brežuljcima u pouzdanom društvu. A kada zapada snijeg i čini se kako nikoga nema u blizini, miris konja i blizina pustih zagorskih kurija čini se još mističnijom.

Na ranču se nalazi osam ujahanih konja, jedan poni za djecu i jedna mlada kobila koja je još premlada za jahanje.
Smješteni su u moderne poluotvorene staje, u kojima svaki konj ima svoj boks s ispustom i može iz njega izaći kad želi. Posjetitelji mogu upisati školu western jahanja čiji prvi sati kreću u manježu, te po završenoj školi jahanja, kad savladaju hod i kas,  uživati na konjskim leđima jašući po prirodi, prolazeći uz potoke, mostiće, šume i polja.

O ranču

Kažu kako bog zatvori prozor, a otvori vrata. Tako se nešto dogodilo i nama. Čudnovato je kako se snovi ostvaraju u trenucima kad im se najmanje nadaš. Uz pse, koji su bili i ostali naša prva ljubav, u život su nam ušetali konji i to kroz velika vrata.

Prvo je stigla Marry, koja je gotovo udomljena. Izgladnjela i ostavljena kobilica zasjala je u svoj svojoj raskoši. Isprva se činilo da je poput kravice iz reklame. Mirna i nježna nije marila ni za što, samo je gurala njušku u ruke tražeći mrkve. Oh, kako je samo znala gurkati naša Merry. A kada se potpuno oporavila, postalo je jasno koliko je snažna i sigurna u sebe. Ni traga od plahe kravice, postala je otmjena dama s toplim očima, slađima od bilo kakve čokolade.

Zatim je Merry neplanirano oždrijebila Inoxa, a čini se da je i tu su netko odozgo umiješao svoje prste. Sve se uklapa – ime majke, nedostupan otac, a narav – booožanstvena. Mijenjao je boje od sive u riđu, pa gotovo u tamnosmeđu da bi opet dobio metalni sjaj. Još uvijek mijenja boje, ovisno o godišnjem dobu. Možda više nije boje čelika, ali ima čvrst stav – ma kamo god pošli, on će nas slijediti s psećom odanošću I sigurno nositi na svojim leđima.

Stigao je Kaliopi, njegov najbolji prijatelj, lijep i temperamentan kako samo pravi Arapi znaju biti. A kada su se pojavile Cameron i Misha, Kalijevoj sreći nije bilo kraja. Jedna je plavušica od formata, haflingerica s dugim plavim šiškama, a druga zanosna brineta, quarterica koja osvaja sva srca. Inox je odlučio brzo odrasti otkako su stigle i ne može dočekati jutro smišljajući kako osvojiti barem jednu od njih.

Ubrzo su im se pridružili Valkira, Melody I Lucky Charlie, stigao je u svoj novi dom i poni Fenix, a Valkira je na svijet donijela svoju kćer Tatanku – prvo ždrijebe Rancha Tobiano.

Ranch Tobiano se nalazi u šumi, u blizini Oroslavlja, 30km udaljen od Zagreba (vožnja do ranča traje oko 45 minuta).