Što je western

jahanje?

Western jahanje pojavljuje se na zapadno američkim ranchevima negdje nakon 1500. godine. To je stil jahanja koji se koristio za rad na rančevima i ratovanje koje su u Ameriku donijeli španjolski konkvistadori. Oprema i stil vremenom su se malo promijenili kako bi se zadovoljile potrebe kauboja, ali su još uvijek slični španjolskom stilu jahanja i klasičnoj dresuri.

čitaj dalje +

Nekad su kauboji bili 10 do 12 sati na konjima i tražio se način da im bude čim lakše, te je s toga western sedlo (duboko, udobno i masivno) prilagođeno dugotrajnom radu na konju. Rog (kruška) na western sedlu se koristio za vezanje goveda, a jahalo se jednoručno jer je druga trebala biti slobodna za rad, pa se razvijalo upravljanje laganim pritiskom uzengija na konjski vrat. Štoviše, razvija se i potpuno upravljanje konjem nogama, kako bi, prema potrebi, obje ruke jahača bile oslobođene za rad.

To je discipliniran, opušten način jahanja uz koji su sati u sedlu udobniji i za konja i za jahača. Konj nije jahan “na žvali” s napetim uzdama, nego ga se potiče da se kreće u balansu, vođen pritiscima tijela jahača, pokretima nogu i tijela.

Western jahanje je “pleasure” jahanje.

Pogledaj video

jedan dan na ranču